www.outofasia.nl

ke(m)BALI

25 september 2006

Na anderhalve maand in Nederland, een aantal sollicitaties maar nog geen baan verder, heb ik besloten Nederland weer te verlaten. Wederom wil ik familie en vrienden van deze trip op de hoogte houden, vandaar 'OUT OF ASIA RELOADED', maar we noemen het ke(m)BALI.

Op Bali ga ik drie maanden Engelse les geven in de omgeving van Tabanan, Bali. Deze projecten zijn in samenwerking met de stichting Indah Education.

verslagen:
- 10 oktober 2006 (Singapore)
- 12 oktober 2006 (Het begin)
- 16 oktober 2006 (Java, deel 1)
- 17 oktober 2006 (Java, deel 2)
- 18 oktober 2006 (Bedugul, Tajen)
- 24 oktober 2006 (Kuta)
- 27 oktober 2006 (Tajen)
- 2 november 2006 (Wonen in een Balinees dorp)
- 5 november 2006 (Sunset: Ulu Watu en Tanah Lot)
- 13 november 2006 (Ubud)
- 18 november 2006 (Tabanan)
- 20 november 2006 (Margarana)
- 25 november 2006 (Yeh Gangga)
- 27 november 2006 (Duiken en verdere ontspanning)
30 november 2006 (Hari Raya Galungan)
- 8 december 2006 (Noord Bali)
- 18 december 2006 (Zuid-Bali en Lombok)
- 27 december 2006 (afscheid en kerst)
- 29 december 2006 (Bangkok, naar huis)

In 2007, 2009 en 2011 heb ik mijn dorp opnieuw bezocht. En het voelt nog altijd als thuiskomen :)

***

Waarom Ke(m)Bali?

Bijna iedereen (?) die wel eens in Indonesie geweest is, kent het woordje 'kembali' wel. Het is (naast 'sama-sama') het standaard antwoord op 'terima kasih', het Indonesische dank je. Dus eigenlijk betekent kembali zoveel als 'graag gedaan'. En ik doe het graag, weer op reis gaan :-) Verder betekent 'kembali' ook terugkeren/teruggaan. En ja, ik ga terug! Terug naar Bali. Kembali ke Bali. Ofwel ke(m)BALI.

Hoe een visum te krijgen voor langere tijd in Indonesie?

Een touristenvisum voor 30 dagen is tegenwoordig weer aan de grens te krijgen voor US$ 25, voor een visum van 60 dagen moet je naar de ambassade in den Haag. Wanneer je echter langer dan 60 dagen wilt blijven, zul je OF een visum run moeten maken (even het land uit en met een nieuw visum het land weer in), OF je hebt een sponsor nodig. Met de hulp van Made besluit ik echter een aanvraag te doen voor een Sosial Budaya visum, oftewel een sociaal cultureel visum. In tegenstelling tot een touristen visum is dit visum te verlengen tot maximaal 6 maanden.

Documentjes nodig voor een Sosial Budaya:
- visum aanvraag formulier
blz 1 en blz 2
- voorbeeld
sponsorbrief (met handtekening sponsor + kopie KTP)

Hoe het visum te verlengen?

Na 60 dagen loopt de eerste termijn van het visum af. Voor die tijd moet je je wenden tot het Kantor Imigrasi, welke voor de omgeving van Kuta te vinden is op Klas I Ngurah Rai in Tuban. (Wanneer je voor de ingang van het vliegveld staat is dit de weg aan de linker hand.) Daar koop je eerst voor 10,000 rp je dosier, een mapje met een formuliertje voor jezelf en eentje voor je sponsor. Wanneer je deze formulieren inlevert met je paspoort, een kopie van de KTP van je sponsor en een brief zoals hieronder waarin je om je verlenging vraagt (en soms twee pasfoto's) wordt de aanvraag in behandeling genomen. Dit duurt minstens 3 werkdagen.

Een paar dagen later ga je terug naar het kantoor, je pikt je dossier op bij een loket, je betaalt 200,000 rp bij een ander loket en bij het volgende loket krijg je na een paar uur wachten de felbegeerde stempels. Voor 30 dagen ben je weer van al het geregel af!

Natuurlijk kun je je verlenging ook laten doen, maar dat is een stuk duurder. Het visum is twee keer in Kuta te verlengen, daarna schijn je naar Denpasar te moeten gaan.

- voorbeeld brief om het visum te verlengen (in Indonesie, na 60 dagen)

 


Deel deze pagina: