Bezienswaardigheden Sint Petersburg

Sint Petersburg is de laatste stop van mijn rondreis door Rusland. Save the best for last: ik vind dit de leukste Russische stad die ik bezocht! Er zijn veel bijzondere musea en historische bezienswaardigheden in Sint Petersburg.

Met de Trans-Mongolië Express door Rusland

Ik heb de afgelopen weken zo’n 10000 km per trein afgelegd. Best veel. Desalniettemin is elke treinreis anders. Alweer reizen we ’s nachts, de trein vertrekt iets voor middernacht. We zijn echter niet de enigen die dan vertrekken, datzelfde uur vertrekken een stuk of vijf treinen van Moskou naar Sint Petersburg.

Het is een drukte van belang op het station, het lijkt wel spitsuur in Sint Petersburg. En wat nemen die mensen een hoop bagage mee! Ik heb de luxste trein van alle treinen, maar desalniettemin kan ik de slaap niet echt vatten. Ook mijn herkansing op wat slaap, ’s ochtends in mijn guesthouse in Sint Petersburg, verspeel ik. (Diederik slaapt wel, grom…) Een lamme dag dus.

transmongolie exptres

Saint Isaac Cathedral

Op weg naar het Yusovov Paleis staat daar ineens de Saint Isaac Cathedral (Izaäkkathedraal). Wat een grote kerk met zijn goede koepel! Daar wil ik in. En op. En dat kan. Maar eerst moeten we in de rij staan om een kaartje te bemachtigen, houdt dat dan nooit op met die lange rijen hier? Het is net alsof er overal drie keer te weinig loketten zijn. Of gewoon teveel mensen. Of beide.

Via een hele smalle wenteltrap van 206 treden (de nummers staan erop geschilderd, het is niet dat ik heb lopen tellen) kom ik in de koepel aan. Het uitzicht over de stad en de Neva rivier is prachtig. Helaas schijnt alleen het zonnetje niet, het weer in Rusland werkt niet helemaal mee. Veel bewolking en vaak wat regen. En jullie in Nederland maar klagen dat er een hittegolf is. Zou ik ook wel willen… Maar goed, ik zie een hoop mooie dingen. Lekker puh.

In de kerk is het wederom erg druk (ja, die mensen van al die rijen bij de kassa moeten ergens blijven, dat snap ik ook). Maar omdat de kerk nogal groot is, loop je elkaar niet al te erg voor de voeten. Ik neem dan ook de tijd om lekker te kijken en foto’s te maken. Iets te lang, Diederik denkt dat ik al naar buiten ben, met als resultaat dat hij behoorlijk lang buiten op me moet wachten. Sorry!!!! (Maar de foto’s zijn de moeite, al zeg ik het zelf.)

Zoologisch museum

Helaas hebben we geen tijd meer om naar het paleis te gaan. In plaats daarvan lopen we naar het Vesilevski eiland met het zoologisch museum. Doel van de trip zijn niet de duizenden opgezette beestjes, maar een 44000 jaar oude mammoet die in het Siberische ijs is gevonden, diep bevroren en compleet met haar erop.

De andere beestjes zijn trouwens ook wel leuk, maar ik heb de afgelopen tijd iets te vaak musea met opgezette beesten bezocht. Helaas ben ik na acht maanden reizen behoorlijk verwend aan het worden. En ik maar hopen dat dat mij niet zo overkomen, helaas, wel dus…. 

sint petersburg

Hermitage Sint Petersburg

Jaja, als student mag ik GRATIS de Hermitage in. Scheelt toch weer 350 roebels, zo’n 13 euro. En de Hermitage in Sint Petersburg is geweldig! Niet voor niets een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Beelden, schilderijen, mummies, sierraden, glaswerk en (oude) munten. Uit Egypte, Griekenland, China, Mexico en nog veel meer.

In de Hermitage kun je je wel een dag vermaken. En omdat ik er toch gratis in mag, ga ik de volgende dag nog even terug. Waarom? Ehhhhh, allereerst vanwege het relatief goedkope internet en ten tweede omdat ik de Van Goghs de eerste dag gemist heb. Maar hoe kon ik weten dat Van Gogh geen Nederlander is, maar een Fransoos? Hallo!!!

Nevski Prospekt

De Nevski Prospekt is een van de belangrijkste straten van St. Petersburg. Bovendien liggen aan deze straat een aantal bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken tijdens een trip in deze stad. Is dat waarom de Lonely Planet een wandeling heeft uitgezet over deze straat in Sint Petersburg? Of is het om de vele winkels, exclusieve boutiekjes, restaurants en internetcafe’s te sponsoren?

Kazan Cathedral

Nog nooit heb ik zo’n grote barokken kerk gezien! De ring met zuilen aan de buitenkant heeft wat weg van het St. Pietersplein in Rome (Vaticaanstad, zo je wilt), maar het gras met de africaantjes (die bloemetjes) is typisch iets voor hier. De kerk van binnen is mooi en bezaaid met ikonen. Niet de mooiste kerk, maar toch heel mooi.

Church of the Resurrection of the Christ

Min of meer tegenover deze kerk, langs het water, ligt de Church of the Resurrection of the Christ. Een compleet andere stijl! Niet zo sober, in tegendeel. Naar model van de Moskouse Basil Cathedral heeft ook deze kerk kleurrijke koepels met mozaieken. De binnenkant is ook vol met ikonen, ook hier in mozaiek-stijl met een overmaat aan kleur. Een gezellige en knusse kerk, zeker wanneer je de drukte even wegdenkt. Voor zover mogelijk.

De koepels van de kerk zijn echter ‘gewoon’ geschilderd. Maar niet minder mooi. Het altaar is van donker hout en ook heel bijzonder. Maar ook hier is het weer te druk, dus vlucht ik naar buiten waar ik lekker vanaf een stoepje langs het water de buitenkant van de kerk bekijk. Ik vind het wel goed, de Russische rijen en bussen met touristen gaan me met de dag meer tegenstaan.

Smolby Cathedraal

In het kader van: ik wil de belangrijkste kerken van Sint Petersburg zien, bezoek ik ook deze meer afgelegen cathedraal. Het interieur is echter niet meer in de orginele staat, alles is wit en sober. In plaats daarvan is er een foto-tentoonstelling over Sacharov, de Russische politicus.

Ik begin steeds meer woorden in het cyrillisch te herkennen, maar nog steeds te weinig om echt iets van de bijschriften te maken. Dus ga ik de foto’s maar foto-technisch bekijken en beoordelen. En er zitten zowaar een paar mooie foto’s tussen!

Vanaf de toren van de kerk heb je een aardig uitzicht over dit deel van de stad en de rivier. Helaas is het platformpje waarop we staan erg klein en kun je geen 180 graden panoramaview krijgen…. Maar er is wel een enge steile (open) trap!

Nevski Klooster

Ook in Sint Petersburg is er nog een actief klooster te vinden, het Alexander Nevski klooster. Een patio met in het midden een kerk met sereen gezang. Maar er is ook een verkoopster die de rust in de tuin verstoord door haar irritante vogelfluitjes aan het publiek te demonstreren. En er is een aantal (beroemde) graven in en om het kloosterterein, waaronder het graf van de componist Tchaikovski (Tikhvin begraafplaats).

Vele graven zijn opgesierd met mooie beelden en vertellen op die manier echt iets over de persoon die erin ligt. Allereerst al dat het een voornaam persoon was, anders zou er niet dergelijke luxe zijn geweest, maar ook iets over het beroep of de hobby’s van de persoon in kwestie. En dat is eigenlijk best leuk om te zien.

Tips voor een rondreis door Rusland.

Peter & Paulus fort

Het oudste gebouw van de stad, het Peter & Paulus fort (uit 1703), mag dan qua historische waarde heel belangrijk en bijzonder zijn, maar eigenlijk is het geheel niet echt speciaal om te zien. Een groot deel van het complex staat in de stijgers. Een deel is al opgeknapt, maar op zo’n manier dat het er echt als nieuw uitziet en niet als een gebouw van ruim drie eeuwen oud.

De kerk is toegankelijk, maar de meeste andere gebouwen zijn gesloten voor het publiek. Op een aantal veel te dure winkeltjes na, welke vaak gekoppeld zijn aan vage tentoonstellingen over vanalles en nog wat.

Maar helaas, deze zijn met de beste wil van de wereld niet te volgen voor mensen die geen Russisch spreken of kunnen lezen. En weet je wat ik het gemeenst vind? Niet eens dat alles in het Russisch is, maar dat ik als niet-Rus extra moet betalen voor iets wat ik nooit zal begrijpen!

Treintjes

En voordat we in de trein van Sint Peterburg naar Riga springen, bezoeken we ook het spoorweg museum. Vele schaalmodellen van locomotieven en wagons van de TME, de trein waarmee we helemaal vanuit China hierheen zijn gekomen. Compleet met modellen van bruggen, info over verschilende soorten rails, besturingssystemen enz. Een passende afsluiting dus van mijn treinreis door Rusland.

En als alles een beetje mee zit, kom ik op 12 augustus per trein aan in NL.