Bezienswaardigheden Ulaan Baatar

In Ulaan Baatar zijn nog veel communistische invloeden zichtbaar. Een centraal plein met een standbeeld van de grote volksheld, een maussoleum en een parlement, straten met weinig groen en van die typische flatgebouwen van zo’n vier etages hoog. Met onder de trap een deurtje waar de opzichter ‘woont’. Deze trappenhuizen stinken ook bijna allemaal naar bedorven yak-melk. Jakkes.

Natuur Historisch Museum van Ulaan Baatar

Het Natuur Historisch Museum van Ulaan Baatar herbergt een ruim collectie opgezette beestjes en muurschilderingen van andere beestjes. Sommige vitrines zijn wel mooi, met name die waarin is geprobeerd een heel ecosysteem na te bouwen met planten en verschillende dieren bij elkaar. Opgezette dieren als prooi in de bek van een ander dier, heel stijlvol! Het meest indrukwekkende is echter nog de collectie dino’s uit de Gobi. Complete skelleten van dinosauriers, dino-eieren of soms gewoon wat botten, ik heb nog nooit zoveel materiaal bij elkaar gezien!

Mongools klooster

Ook hebben we een Mongools klooster in Ulaan Baatar bezocht. De stijl komt enigszins overeen met de Tibetaanse stijl, erg mooi. Alleen de Tibetaanse gebedsvlaggen ontbreken, uiteraard. In plaats daarvan zien we massa’s duiven, welke op het pleintje voor de hoofd-tempel door vele mensen gevoerd worden, dat brengt immers geluk.

Museum of Mongolian History

Hoewel niet alle opgravingen van Engelstalige bordjes voorzien zijn, kun je in het Museum of Mongolian History in Ulaan Baatar een goede impressie krijgen van de geschiedenies van de Mongolen. De vele veroveringen zijn duidelijk in beeld gebracht door kleurrijke kaarten. Wat is dit land ooit groot en machtig geweest! En wat is het nu leeg…

Maar er wordt niet alleen aandacht besteed aan de zeges en veroveringen van Mongolie. Mongolie is vaak veroverd, in een ver verleden door o.a. de Turken en meer recentelijk door de Russen en de Chinezen. En al die volkeren hebben natuurlijk hun (culturele) sporen nagelaten. En dat is wat dit land zo bijzonder maakt!

Choijin Lama Temple Museum

Je hebt tempels en je hebt tempels. Deze tempel in Ulaan Baatar is dusdanig bijzonder dat er de naam ‘museum’ aan gegeven is. Maar wat wordt er dan tentoongesteld??? Hoe dan ook, in de hoofdtempel zijn verschillende Buddha beelden te vinden, zowel Buddha in het heden, in het verleden en in de toekomt. Een tienermeisje wil haar Engels oefenen en geeft me een rondleiding. Ze vertelt me een hoop over Buddhisme in Mongolie en de betekenis van alle beelden.

Hoewel ik inmiddels de discipelen herken, net als de duizende Buddha’s, leert ze me een hoop over de hemel (hier weergegeven door middel van gedetailleerde, houten maquettes) en over de verschillende hellen, de warme en de koude hel. Ook kom ik met haar hulp in de naastgelegen tempels welke normaal gesloten zijn.

Als dank-je-wel verwacht ik aan het eind van de tour een financiele bijdrage te moeten gegeven, maar niks is minder waar. Ik mag helpen met haar huiswerk voor de Engelse les: ze wil 25 synomiemen voor ‘stupid’ weten. Misschien ben ik een beetje dom, maar zover kom ik helaas echt niet… En daar voel ik me na zo’n goede rondleiding best schuldig over!!!

Black Market van Ulaan Baatar

Baatar (Mongoolse vrijwilliger), Aya (Japanse vrijwilliger) en ik gaan naar de Black Market om matrassen en watertanks te kopen voor de kinderen in het weeshuis. Wat een belevenis! De markt is groot en druk en werkelijk ALLES is er te koop. Van matrassen tot petjes en van meubilair tot kleding. De meeste kleding is echter niet helemaal mijn stijl en vaak ook niet mijn maat, maar ik kan het niet laten om voor 2 euro een topje te kopen en wat speeltjes voor aan mijn telefoon. Of zijn die lichtgevende dingetjes inmiddels ook al in Nederland te krijgen?

Winter Paleis (Bogo Khar)

Net een beetje ten zuiden van het Naadaam stadion ligt het winterpaleis. Hoewel het paleis momenteel in restauratie is, zijn aardig wat vertrekken gewoon open voor het publiek en zeer de moeite waard. Een hoop tantra’s (kleden met Buddha’s en ‘protector gods’), buddha beelden en prachtig bewerkte plaffonds.

O ja, in het winterpaleis is ook nog een verzameling opgezette dieren te zien.

Wat opvalt aan Mongolie is dat de entreegelden van alle kloosters en musea alleszins redelijk zijn (maximaal 2 euro ofzo), alleen moet je veel extra betalen om te mogen fotograferen. Meestal respecteer ik de regels, maar héél af en toe maak ik een paar foto’s. (Achteraf ben ik hier niet trots op.)

Maak vanuit Ulaan Baatar een rondreis door Mongolië.