Chengdu: panda’s en boeddha’s

Waar een stad in China groot in kan zijn: in Chengdu vind je de reuzenpanda en een van de grootste boeddha’s ter wereld. 

In deze blog lees je wat te doen in Chengdu.

Reizen naar Chengdu China

Vanuit het zuiden van China met zijn kleurrijke minderheden en adembenemende bergen kom ik na een busreis van een paar dagen (de mooiste busreis ooit!) aan in de bewoonde wereld. Chengdu is een metropool met ‘slechts’ 4 miljoen mensen maar na de relatieve rust van het Chinese platteland moet ik echt even wennen.

brug chengdu

Bezienswaardigheden Chengdu City

Er zijn veel parken. In deze parken wordt gedanst, muziek gemaakt en worden de nodige rek- en strekoefeningen gedaan. Vooral People’s Park is een gezellige chaos. 

De Taoïstische tempel aan de westkant van de stad is een oase van rust. De tempel van donker hout is een populaire plek voor meditatie en bezinning. Op deze mooie plek in China komen yin en yang, symmetrie en evenwicht samen.

Het verschil met de Chinese Wuhu tempel is groot. Busladingen Chinese toeristen bestormen de bezienswaardigheid in Chengdu. Om me heen klinkt het geluid van klikkende camera’s en is het dringen geblazen voor winkels met jade in de bonsai-bomen-tuin.

Leshan Grand Buddha

Vanuit de stad maak ik een dagtrip naar de Grand Buddha in Leshan. De Grand Buddha is niet minder dan 71 meter. Alleen al zijn oor is groter dan ik, en ik ben niet een van de kleinste. Het Boeddhabeeld is uit de berg gehakt, via een netwerk van trappen en gangen in de rotsen kun je naar boven klimmen. 

De Boeddha an sich is heel bijzonder, maar zoals bij vele bezienswaardigheden in China is iets al snel niet groots genoeg. (Dat vind ik jammer!) Om het historische Boeddhabeeld is een park met tempels, memorials, exclusieve winkels en een tentoonstelling van Boeddha’s en uit de grond gestampt.

Tip: Net buiten het park kun je de Wuyu Tempel bezoeken.

grote buddha

Chengdu Panda reservaat

Het leukste om te doen in Chengdu is een bezoek aan de panda’s! Hoewel het Panda Breeding and Research Center Chengdu lijkt op een dierentuin dan ik verwachtte en hoopte, is het zien van de panda’s een unieke ervaring. 

Met een beetje geluk kun je baby panda’s zien in de dierentuin. Er is veel foto- en filmmateriaal aanwezig over het werk van het breeding centrum en de ontwikkeling van de panda. Wist je dat de bevalling van een panda erg snel gaat? Het jong van 100 gram wordt onderontwikkeld en blind geboren. De overlevingskans van de eerstgeborene in de natuur is klein, aldus het Research Center. Vaak weet de moeder niet wat ze met het jong moet doen.

Hier lees je meer over de Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. 

panda in chengdu

Naast de zwart-witte reuzenpanda (Giant Panda) zijn er rode panda’s, deze kleine soortgenoten lijken op wasberen. Een bezoek aan dit centrum is een aanrader voor jong en oud, ga hier dan ook zeker naar toe tijdens een familiereis door China.

In Chengdu neem ik de nachttrein naar Xi’an.