Cruise Halong Bay: varen langs karstbergen

Halong Bay is het meest gefotografeerde stukje Vietnam. In de baai liggen meer dan 2000 kleine eilandjes van piekerige karstbergen. Het groen van de tropische planten vormen een fraai contrast met het felblauwe water. Traditionele boten hijsen hun zeilen en laten zich meevoeren op de wind langs de Halong Bay bezienswaardigheden. 

Van Hanoi naar Halong Bay

Reizen in Vietnam is soms een uitdaging. Ik lig een paar dagen als een half dood vogeltje (met keelontsteking) in bed in Hanoi. Ik wil weg uit de stad! Zodra ik me een beetje beter voel, vertrek ik richting de kust. Ik heb weinig energie, maar ik lig liever op een dek van een boot in een mooie omgeving dan in een muffe hotelkamer.

Natuurlijk kun je ook zelf de bus naar Halong Bay nemen en daar een boottocht boeken. Hanoi – Halong Bay is ongeveer 150 kilometer.

Een tweedaagse cruise door Halong Bay Vietnam

Halong Bay is een prachtige baai in het noorden van Vietnam met grillige zandstenen bergen en rotspartijen. Met mooie grotten met stalagmieten en stalactieten die sfeervol worden verlicht. Langs de kust liggen kleine authentieke vissersdorpjes en pittoreske bootjes. 

Daarnaast zijn er de grote boten waar alle toeristen op slapen: stijlvol van hout en van alle gemakken zijn voorzien. Je backpackreis door Vietnam is pas compleet na een cruise met een jonkboot in Halong Bay. 

Je kunt je boottocht hier boeken.

Terwijl de kok in de kombuis heerlijk kook, lig ik op het zonnedek en voel ik langzaam het leven en de warmte terug mijn lijf in stromen. Het schijnt vaak mistig te zijn in de baai, maar nu schijnt speciaal voor mij het zonnetje.

Traditionele muziek in Halong Bay Vietnam

In de avond word ik door de crew getrakteerd op traditionele Vietnamese zang en muziek. Wat een bijzondere muziekinstrumenten! Vanuit een ligstoel geniet ik van de muziek en de fonkelende sterren boven mijn hoofd. Zie ik daar een vallende ster?

halong bay

Grotten in Halong Bay

Zachtjes klotst het water tegen de boot. Langzaam kiezen we het ruime sop. Maar niet voor lang! 

De jonkboot stopt bij een eeuwenoud grottenstelsel in het karstgebergte. Ik popel om de boot af te gaan voor een korte wandelingen tussen imposante rotsformaties. De grotten zijn sprookjesachtig verlicht en ik kijk mijn ogen uit.

Maar helaas, ook de toeristen worden geacht een stukje cultuur tentoon te stellen. En nee, het excuus keelontsteking is geen excuus om niet te hoeven zingen… Ach, zingen kan ik sowieso niet, dus ik wil best een poging wagen. Ik vertel kort iets over het sinterklaasfeest en samen met mijn Nederlandse reisgenoot zing ik een aantal sinterklaasliedjes. Waarom is dit het eerste waar ik aan denk na een half jaar Azië?

Let goed op als je een Halong Bai cruise boekt: op sommige boten wordt gefeest tot in de kleine uurtjes, op andere boten kom je wél aan je rust toe.

Kajakken door de grotten van Halong Bay 

De volgende ochtend stap ik in een kajak. In het kleine en wiebelende vaartuig peddel ik langs en door de bergen. Het eeuwenlang stromen van water heeft tot de vorming van tunnels en grotten geleid. Als je goed stuurt, kun je hier met de kajak door heen. Zo bijzonder!

De Halong Bay Cruise en het kajakken horen zeker tot mijn hoogtepunten van Vietnam.

Vanuit Halong Bay reis ik naar Sapa, de laatste stop van mijn Vietnam reis.