Duiken bij Gili Trawangan

Na een paar weken op Bali te hebben gezeten, de meeste dingen op het eiland wel gezien te hebben (althans de dingen die ik wilde zien), wordt het misschien toch wel tijd om verder te trekken en meer te zien dan Divas, een lokale bar (Jl. Poppies I)…

De reis gaat naar Gili Trawangan, een van de kleine eilandjes voor de noordwest kust van Lombok. De reis er naartoe verloopt alleszins confortabel, maar ik moet er wel vroeg mijn bedje voor uit. Met de bus van Kuta naar Padang Bay, met de boot naar Lembar, met de bus verder naar het noorden met een korte stop in Mataram en dan een kleine boot naar Gili Islands.

gili trawangan

Paradijs

Gili Trawangan is erg rustig, er zijn auto’s, geen motoren, alleen paard en wagen en fietsen. En er is een Aldi!!! Er is vast geen enkele connectie met de Aldi in Nederland/Duitsland, maar het logo klopt en de prijzen zijn niet al te hoog.

Gelukkig zijn er (bijna) geen hawkers die vanalles willen verkopen, het is gewoon een lekker relaxed eiland. Veel restaurants hebben dan ook van die plateautjes waar je lekker op kussens onderuitgezakt kan eten, met name de vissen en andere zeedingen (ik kan ff niet op het Nederlandse woord voor Seefood komen, sorry) zijn errug lekker.

Duiken op de Gili’s

Tja, ik ben 5 dagen op Gili geweest en heb niet veel meer gedaan dan gesnorkeld en gedoken. Met een bootje kun je een snorkeltrip maken langs alle drie de Gili eilandenGili TrawanganGili Meno en Gili Air, maar je kan ook gewoon vanuit de kust er zelf op uit trekken, al moet je wel uitkijken voor de stroming. Ik heb beide gedaan, echte aanraders. Best mooi koraal (minder dan op Bali) en een hoop vissen en schildpadden.

Aangezien duiken op Gili ook relatief goedkoop is (US$ 25 per duik) heb ik een aantal fundives gemaakt. Fantastisch! Omdat er niet al te veel mensen zijn, hoef je niet in koppels te duiken maar alleen met een master/instructeur, zodat je zelf kan bepalen hoe lang je ergens blijft kijken.

Het onderwaterleven

Er is genoeg te zien op Gili Trawangan, koraal (al is er door El Nino ook een hoop koraal gestorven, net een herfstlandschap), vele vissen enzo als clown fishes, nudy branches, eels, cuttle fishes enz. Maar het meest indrukwekkende zijn toch wel de haaien (black- en white tipped sharkes)…

Bij Sharkpoint zijn er best veel haaien, ik heb er een stuk of 6 gezien tijdens mijn duik, maar ook op andere plekken zijn ze te vinden. Op een gegeven moment ben ik zelf door mijn master een paar meter omhoog gesleurd aan mijn arm om een haai te kunnen zien van achter het koraal. Een effectieve manier van communiceren, dat wel… Tja, en de schilpadden zijn ook in een woord fantastisch, met name als ze zwemmen. Echt gaaf hoe die beesten (1.5 m) door het water zweven!

Voorlopig echter geen duiken meer voor mij, misschien weer in Vietnam. Ik moet wel zeggen dat ik de smaak te pakken heb… Nog een weekje Bali en dan ga ik helaas weer weg uit Indonesie. Ik kan niet wachten totdat ik weer terug kan….