Engelse les op Lombok

Les in MataramStichting Indah-Education heeft niet alleen projecten op Bali, maar ook op Lombok. Ik twijfel: wil ik naar de Gili eilanden om te genieten van de witte stranden en om te duiken, of wil ik de projecten op Lombok zien? Ik koop een bus/ferry/bus ticket naar Mataram en ik zie wel wat me overkomt.

Engelse les in Mataram Lombok

Ik spreek af met Moon in de Mataram Mall in Mataram. Hoe moeilijk kan het zijn om elkaar te vinden? Moeilijker dan ik dacht! Moon en ik hebben alleen contact per SMS gehad en om de een af andere reden denk ik dat Moon een man is (niet dus). Moon is er echter van overtuigd dat ik uit Indonesie kom en in Nederland woon (omdat ik continu in het Indonesisch SMS). Ehhh… Naja, uiteindelijk vinden we elkaar.

De volgende ochtend sta ik voor de klas. Ik kijk hoe er Engelse les op Lombok gegeven wordt. Een basisschool, vergelijkbaar met Tajen, al zijn deze kinderen duidelijk wat verder. Wanneer ik met Moon en Sofie praat, blijkt echter dat hier best een goede reden voor is: op deze basisschool krijgen de kinderen al vanaf de eerste klas Engels en sommige hebben zelfs al op de kleuterschool (TK) Engelse woordjes geleerd! Bovendien zijn Moon en Sofie ontzettend gemotiveerd om de kinderen wat te leren.

Ook zijn er op Lombok een hoop prive klassen waar kinderen voor een bedrag van 3 tot 10 euro per maand Engelse les kunnen krijgen. Op deze scholen draai ik een paar klassen. Moon en Sofie leer ik wat liedjes en spelletjes die zij later weer aan de kinderen kunnen leren.

Ik loop maar kort mee op deze school, te weinig om echt impact te maken. Ik geef nauwelijks Engelsde les. Maar ik bezoek deze projecten op Lombok óók als een soort van verkenner om te kijken of hier in de toekomst Nederlandse vrijwilligers aan de slag kunnen. It takes a village to raise a child… én veel mensen om een kind te onderwijzen.

Sightseeing Lombok

Moon biedt me aan wat van de omgeving van Mataram te laten zien. Daar heb ik wel oren naar! Allereerst word ik uitgenodigd in haar huis in een kampung niet ver van Mataram. Hoewel Lombok een stuk dunbevolkter is dan Bali, lijkt ik deze kampung het tegendeel waar. Alle huizen staan superdicht op elkaar en het is soms moeilijk om vooruit te komen op de mototfiets in het doolhof van straatjes. De meeste straatjes zijn echter wel geasfalteerd/betegeld, wat gezien de heftige regen van eerder die dag goed uitkomt.

Het grootste verschil tussen Bali en Lombok is echter de cultuur: hoewel Bali overwegend Hinduistisch is, wonen op Lombok overwegend moslims. Geen tempels dus, geen mensen die continu in de weer zijn met het maken van offers en de offerceremonies. Geen huistempels. Maar wel een hoop moskeeen en zo mogelijk nog meer moskeeen in aanbouw.

Moon’s kampung ligt vlak bij het strand. We lopen naar de zee toe om van de zonsondergang te genieten. Het is superdruk op het strandje, wellicht omdat het weekend is. Mensen uit Lombok met hun kinderen en motorfietsen. Stalletjes met allerlei drankje. Pinda’s en gestoomde mais. Geen buitenlanders, maar wel een Indonesisch mannetje die in de jaren 60 gevlucht is voor het regiem van Soekarno en die sinds een paar jaar weer in Indonesie woont. Hij spreekt Nederlands met een onvervalst Amsterdams accent. Ik spreek Indonesisch met een onvervalst Balinees accent (?).

lombok

Balinese tempels op Lombok

Nadat ik de volgende morgen weer een Engelse les gegeven heb, neemt Moon me weer mee op sleeptouw. Allereerst gaan we naar Taman Narmada, een Balinese tempel op Lombok. De tempel symboliseerd een miniatuur van de Gunung Rinjani, Lombok’s hoogste vulkaan. Rondom de tempel zijn verschillende koninklijke verblijven en verschillende baden. Sommige van deze baden zijn louter voor de mooiigheid, maar in andere baden wordt volop gezwommen. En al deze baden zijn gevuld met het koude water uit de bronnen van de Gn Rinjani.

Vervolgens gaan we naar een andere tempel, de Pura Lingsa. Deze tempel is in mijn ogen echt uniek, omdat deze tempel niet aan een enkele godsdienst gewijd is. Een deel van de tempel is ingericht voor Hindu’s om te bidden, een deel voor moslims. Elk jaar, met volle maan in december (5 dec dit jaar), komen mensen uit alle windrichtingen van Lombok bijeen om samen te bidden. Ook deze tempel heeft verschillende heilige baden, welke bewoont worden door heilige palingen. Volgens de gids slapen de palingen echter, ik heb ze dan ook niet gezien.

Via verschillende kleine dorpen met een hoop handnijverheid (bamboovlechten, houtbewerkingen en steenhouwen), sawa’s en een prachtige uitzicht op de Rinajni gaan Moon en ik naar Senggigi, een van de bekende badplaatsen op Lombok. In Senggigi zijn een hoop (duurdere) hotels, restaurants en discotheken te vinden.

De volgende dag vertrek ik per bus/ferry/bus/motor terug naar Tajen. Het was grappig om te zien hoe de scholen op Lombok in zijn werk gaan, nu sta ik te popelen om weer Engelse les op Bali te geven.