De gouden rots van Bago

Vanaf Kalaw bij Inle Lake hebben Diederik en ik de bus genomen naar Bago, vlak bij Rangoon. Deze stad dient voor velen als startplaats om de Gouden Rots in Kyaito te bezoeken.

Gouden Rots Pagode

De Gouden Rots is het belangrijkste Buddhistische heiligdom van Myanmar. Op eerste kerstdag zijn we (net als bussen vol lokale pelgrims, wat een drukte!) naar deze rots getrokken. Een raar ding eigenlijk, zo’n 8 meter groot, met een kleine chedi erop. Het gevaarte balanceert boven een afgrond, in evenwicht gehouden door een haar van Buddha (jaja…). Een hoop tempels eromheen, een hoop biddende mensen, maar helaas ook een hoop regen en een bizar hoge entrance fee (US$ 6, op zich niet heel veel geld, maar wel voor hetgeen wat je te zien krijgt…).

de gouden rots van bago

Reclining Buddha in Bago

Bago zelf is ook wel leuk, niet te groot, maar wel de trotse bezitter van een van de grootste kloosters van Myamar en de grootste reclining Buddha van het land (en een nog grotere is nog in aanbouw). Met name het kooster is erg imposant, zeker rond half 11 ’s ochtends, wanneer tientallen, zo niet honderden monniken zich met hun bedelalm opstellen in een lange rij om zo een voor een hun rijst voor de lunch te krijgen. Om vervolgens in stilte in een hele grote zaal kun maaltijd te nuttigen.

monniken in myanmar

Met de brommer door Bago

Onze gidsen (tevens de chauffeurs van de brommers waarop we de hele dag door de stad zijn gekrost), hebben ons bovendien nog een hoop kleinere, maar niet minder mooie, tempels en kloosters laten zien.

Sommige lagen enigszins buiten Bago, zodat we off-road met veel te hoge snelheden ook weer een stukje van het plattenland te zien krijgen. En natuurlijk kenden ook deze gidsen alle wegen om gratis de tempels in te kunnen waar je normaal een hoop geld voor moet betalen (wat naar het leger gaat, niet eens naar de tempel zelf…).

Slimme zet van hen: ze rijden je ‘ gratis’ rond op voorwaarde dat je de 10 dollar voor de overheid aan hen betaald. Al moet ik wel vermelden dat sommige gidsen een vergelijkbaar maar gemener spelletje spelen: je wordt rondgeleid, je betaalt hen 10 dollar maar de meest imposante (en dus dure) tempels worden gewoon overgeslagen. En dat is jammer.