Ik ben in Moskou!

Moskou is toch wel een beetje een stad die tot mijn verbeelding sprak. Het Kremlin, het Rode Plein, vele kerken en musea, prachtig leek me dat. En hoewel een Rus me vertelde dat mensen in Moskou geen echte Russen zijn en touristen afzetten, ben ik blij dat ik er ben. IK BEN IN MOSKOU!!!

De trein komt aan het begin van de avond in Moskou aan. Na een snelle douche met de metro de stad in om een hapje te eten, helaas ligt ons hotel niet zo centraal. (En we hebben geen zin daar te eten…) De metro van Moskou is op zich ideaal: redelijk snel en goedkoop. Helaas staat niet alles echter even goed aangegeven (zelfs niet in het cyrilisch), dus het is goed opletten geblazen om bij de juiste halte uit te stappen. Wat meestal wel lukt. Maar hoe verder? Welke uitgang is welke? Trial and Error. (Met name dat laatste…)

kremlin in moskou

Het Kremlin

Meteen de eerste dag staat een bezoek aan het Kremlin op het programma. Wat een drukte! Niet alleen in de rij om kaartjes te kopen, maar ook in de rij om elke individuele kerk en elk musea te kunnen zien. En overal natuurlijk apart voor betalen. Beetje hoog Disneyland gehalte.

Desalniettemin is het Kremlin een hoogtepunt van mijn Moskou bezoek. Natuurlijk, het parlementsgebouw en het arsenaal zijn mooi, maar toppers zijn de vele kerken. Allen zijn voorzien van de meest prachtige fresco’s. Ook treden er verschillende koren op, hun stemgeluid is overweldigend. Helaas is de prijs van hun CD’s dat ook, geen muziek voor thuis dus…

Rode Plein

Volgende stop is het Rode Plein met de beroemde Basil Cathedral met zijn kleurrijke torens. Wat een sprookje. Een geweldige kerk, met name de bovenverdieping. Een wirwar van kapelletjes en nissen met prachtige beelden en fresco’s, natuurlijk weer met gezang. Nog nooit heb ik zo’n bijzonder doolhof in een kerk gezien. Ook het uitzicht vanaf de kerk over de omgeving mag er zeker wezen.

G.U.M.

Rondom het Rode Plein ligt nog een aantal beroemde musea, maar omdat ik even verzadigd ben, ga ik in plaats daarvan naar de G.U.M., een ontzettend groots en luxe winkelcentrum. Nee, Moskou is zeker niet de goedkoopste stad, maar wel een ideaal shopping paradijs. Alles is er, het nieuwste van het nieuwste. Soms goedkoper dan in NL, maar vaak ook duurder. Je hoofd erbij houden en alles komt goed, haha.

Boottocht in Moskou

Ook wanneer je met een bootje over de Moscow River vaart, heb je ook een mooi uitzicht over het Kremlin. Net als over vele andere kerken en een aantal kloosters. Best apart om de Russische hoofdstad vanaf het water te zien. En mijn voeten even rust gunnen is ook niet verkeerd.

Kloosters in Moskou

Verder zijn er in Moskou nog een aantal prachtige kloosters. Een aantal ervan is gewoon nog in gebruik, maar een deel van het klooster is dan desalniettemin ingericht als een museum. Elk klooster bestaat uit een ommuurde tuin met een aantal verschillende kerken, die op zich al pronkstukken zijn. Net als de vele beelden in de tuinen. En de weelderige bloemen: een stukje natuur in de stad.

Tip: Boek een rondreis door Rusland.

Novodichy convent

Het Novodichy convent is een goed voorbeeld van een prachtig klooster. Er wordt volop verbouwd, dus niet alle kerken zijn toegankelijk, maar diegene die je in kan, zijn de moeite waard! Zo rijk versiert met kleurrijke fresco’s. Een aantal fresco’s is bovendien te zien in een klein museum op het kloosterterein. De manier van tentoonstellen is verplettered: de schildering staat daar gewoon compleet met brok kerkmuur! Ook zijn er verschillende houten fresco’s te zien en een aantal oude kledingsstukken. Helaas zijn de bordjes (wederom) alleen in het Russisch, zo het precieze hoe en wat is me niet duidelijk. Jammer.

Novopassky Klooster

Dezelfde dag heb ik nog het Novopassky Klooster bezocht aan de andere kant van de stad, maar dat klooster is een stuk kleiner en ook minder bijzonder. Maar daardoor minder toeristisch! En gratis. Moskou is zeker niet de goedkoopste stad, al lukt het me met mijn (verlopen) studentenkaart regelmatig om korting te krijgen. Gelukkig maar, want iedere keer tien euro voor een kerk/museum loopt heel aardig op!!! Maar goed, om de kerk in te mogen moet ik wel een rok aan (wikkelrok) en een hoofddoek om, net als de orthodox-christelijke vrouwen.

Cathedral of the Christ Saviour

Qua kerken wil ik de Cathedral of the Christ Saviour graag melden. Meer ikonen, prachtige koepels en een gouden dak wat over de rivier heen glinstert. Al met al een prachtig plaatje! In de kerken is sowieso volop leven: touristen, helaas te vaak in grote groepen, vele biddende mensen en buiten op de trappen mensen die met hun ikoontje bedelen om geld.

Musea in Moskou

Rusland heeft een aantal prachtige musea met voortreffelijke kunstwerken en die wil ik dan ook niet missen. De beste Russische kunst (m.n. schilderijen) hangt in het Tretyakov Museum.

Ik vind het Puskin Museum mooier, maar dat komt omdat ik de (vaak) donkere kleuren van de oude kunstwerken nogal deprimerend vind en de meeste portretten zeggen me niet zo veel. In het Puskin museum zijn behalve schilderijen ook een hoop beelden te zien, o.a. Griekse en Romeinse. Maar ook Egyptische kunst ontbreekt niet, net als de onontbeerlijke ikonen. We zijn immers in Rusland.

Kerk en openlucht museum

Ook zijn er vele tuinen en parken in Moskou, met als topper het Kolomskoye buitenverblijf met kerk en openlucht museum. Een half uurtje of zo met de metro en je bent weg van alle stank en drukte. Best een verademing, de gemiddelde automobilist in Mloskou doet niet echt zijn best voetgangers te mijden. En er zijn niet overal tunnels onder de weg door.

Maar er is zoveel meer. Vier dagen Moskou is echt te weinig….

Tips voor een familiereis door Europa.