Dolfijnen in Kratie

De meeste toeristen in Cambodja beperken zich tot Siem Reap en Angkor Wat, een snelle uitstap met het vliegtuig vanuit Thailand.  Of een lange dag met de bus voor de mensen die niet willen vliegen. Ik wil ook naar Kratie. Eigenwijs en ondernemend als ik ben wil ik ook een stukje van het noordoosten zien en ervaren hoe de mensen buiten de toeristische gebieden leven in een kleine stad en het Cambodjaanse platteland.

Bussen in Cambodja

Vanuit Phom Penh gaat een directe bus naar Kratie, een rit van zo’n 6 uur. De bus is best goed, de weg ook en met een muziekje erbij vliegt de tijd. De drukte van Phnom Penh laat ik snel achter me. Het uitzicht vanuit de bus is prachtig, ik geniet van pittoreske dorpjes, velden met bloeiende lotusbloemen, af en toe een stadje en  koeien, welke het liefst op de weg ‘springen’ wanneer de bus aan komt rijden. De claxon van de bus werkt echter (te) goed en de remmen ook. 

Vanuit Laos en Myanmar ben ik busritten zonder einde gewend, maar Cambodja is anders wat dat betreft. Onderweg maken we de nodige stops om te plassen, te roken, te eten en natuurlijk de benen te strekken. Erg fijn voor de lange mensen zoals ik. 

Tijdens mijn eerste bezoek aan Thailand heb ik voor het eerst insecten gegeten. Gefrituurd zijn ze best lekker. Nieuw voor mij op de menukaart zijn de spinnen: beestjes met een lijfje van zo’n 6 centimeter die je blijkbaar kunt frituren (ja, wat niet?) en eten. Het schijnt een beetje naar krab te smaken, maar ik waag ik me niet aan de spinnen. Een andere snack bevalt me een stuk beter: groene (onrijpe) mango met peper en zout. Smaakt echt beter dan het klinkt!

tempel in kratie

Kratie

Na een aantal uur bereiken we Kratie. Kratie is een kleine stad met een markt, wat kleine winkeltjes en mooie (vervallen) koloniale gebouwen. 

De Irriwady dolfijn in de Mekong

Doel van de trip is niet Kratie zelf, maar het zien van de Irriwady zoetwater dolfijn. Je kan met een klein bootje de Mekong op om deze zeldzame dolfijnen te spotten. En ja, we hebben dolfijnen gezien! De beesten zijn echter nogal schuw en we zien de dolfijnen slechts van een afstandje. Gaaf zijn ze echter wel! Het geluid van het water, het beest wat omhoog springt, de grijsroze kleur en de typische platte neuzen.

Tempels bij Kratie

Net buiten Kratie bevindt zich een heuvel met een tempel erop die zeker ook de moeite waard is – als je in de buurt bent. Hoewel de tempel tijdens mijn bezoek ik 2006 opgeknapt wordt en meer wat weg heeft van een bouwput, is het uitzicht prachtig, zeker wanneer de zon langzaam in de Mekong zakt. De schilderingen op de eerste verdieping van de tempel zijn ook heel bijzonder: afbeeldingen van de hel met duivelse figuren en naakte vrouwen die met stokken in hun kont geprikt worden (al ijkt het meer op anale penetratie – of is dat mijn perverse interpretatie?) of door honden in hun achterste worden gebeten. Hoe dan ook, het bloed spat er van af. 

Als dat de gelovigen er nog niet van weerhoudt om zonden te begaan?