Lijiang China: een idyllisch stadje in Yunnan

Lijiang China is een sfeervolle stad in de provincie Yunnan in het zuiden van China. Het charmante Lijiang Old Town heeft bijzondere bezienswaardigheden als houten huisjes, geplaveide steegjes en kabbelend water. In het doolhof van steegjes en doorkijkjes kun je uren dwalen én verdwalen.

jenny in lijiang

Lijiang bezienswaardigheden

Een doolhof van smalle straatjes

Lijiang in Zuid-China is een sfeervol plaatsje met veel historische bezienswaardigheden. Niet voor niks staat Lijiang Old Town op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ik zwerf door de smalle straatjes en zie winkeltjes van minderheden als Naxi en Tibetanen. Het authentieke centrum van Lijiang is mooi gerestaureerd met kleine riviertjes en pittoreske bruggetjes. 

Het oude marktplein van Lijiang werd jarenlang handel gedreven door de Naxi, de ethische groep die afstammen van de Tibetanen. Helaas heeft de traditionele markt plaats moeten maken voor toeristenwinkeltjes. 

In Lijiang komen vooral Chinese toeristen, ik ben een bezienswaardigheid in Lijiang. Sommige mensen zitten even aan me of geven me een welgemeende knuffel te geven. Ik ben niet de moeilijkste, lieven mensen mogen best mijn handen vasthouden en ze even opwarmen 😉

Tigerpark en pagoda

Op een heuvel in het midden in Lijiang ligt het Tiger Park met pagoda. Op heldere dagen heb je hiervandaan een fraai uitzicht over de stad en de bezienswaardigheden van Lijiang. Helaas zie ik de omliggende bergen niet door de laaghangende bewolking. Zelfs zonder het uitzicht is de tempel met zijn kleurrijke houtsnijwerk en beschilderingen een bezoek waard.

Black Dragon Pool Park

Het Black Dragon Pool Park is een fraai aangelegd park met een grote vijver, net ten noorden van Lijiang Old Town. De vijver, paviljoens en een decor van bergen is het meest fotogenieke plekje van de stad. Helaas heb ik de beroemde Snow Mountain bij het meer niet kunnen zien – te veel wolken. De beste reistijd voor een bezoek aan het Black Dragon Pool Park zijn de maanden oktober tot november.

In het Dragon Pool Park liggen verschillende kleine tempels, paviljoens en mooie Chinese bruggen. In een van de tempels rondom het meer maak ik kennis met de Naxi Dongba Chief. Hij vertelt me over zijn cultuur en het Dongba schrift, een schrift wat voor mij nog het meest weg heeft van de Egyptische hiërogliefen. Wat een fijne ontmoeting!

Lijiang, een natte bedoeling

Het weer in Lijiang werkt niet mee, het regent dagen achter elkaar. Gelukkig slaap ik in een gezellig guesthouse met gratis thee (goed om op te warmen!), fruit en een houtskoolvuurtje.

Mijn voorraad warme kleding is niet op Lijiang berekend. Na maanden reizen door Zuidoost-Azië heb ik vooral zomerkleding in mijn tas. De warme kleren die ik heb zijn natgeregend en ze worden echt niet droog in het vochtige klimaat. Gelukkig zijn er in Lijiang veel outdoorwinkels! Door kleine productiefoutjes mag kleding voor een fractie van de prijs weg. 

fietser in lijiang

Naxi hoofdstad Baisha

Ik vind China op veel plekken erg druk, Baisha is een positieve uitzondering. Baisha is de oude hoofdstad van het Naxi koninkrijk. Het lijkt of de tijd even heeft stilgestaan: in Baisha lopen veel Naci nog in traditionele kledij. In het Dabaoije Paleis zijn prachtige boeddhistische fresco’s.

Ik trotseer de regen op weg naar het Fuogo Klooster. Deze wandeling in China duurt zo’n 30 minuten volgens de Lonely Planet. Vergeet het maar, het klooster ligt een stuk verder weg. 

De weg voert door een schattig dorpje net buiten Baisha, steil de berg op naar de hoogste berg van de omgeving. Aan de voet van de berg wapperende de verregende gebedsvlaggetjes in de wind. In de verte zie ik het klooster liggen. Een glibberig pad leidt me de berg op door graslanden met vele runderen en modderstroompjes. Je kunt ook de geasfalteerde weg volgen, dat wist ik nog niet toen ik aan deze hekelige onderneming begon….

In het klooster volgt echter een warm welkom met thee, walnoten en Lijiang cake. Het smaakt voortreffelijk. 

Op weg naar beneden word ik ingehaald door een groep ruiters. Of ik een lift wil? Nou nee, je krijgt me echt niet op een galopperend paard. Na een kort praatje loop ik de berg af, terwijl de ruiters al lang en breed uit ons zicht verdwenen zijn. Een de zoveelste onverwachtse ontmoeting in China en beslist niet de laatste!

baisha

Doen vanuit Lijiang: Yangzi River en Tiger Leaping Gorge

Plannen wijzigingen altijd… Ik wil de Tiger Leaping Gorge lopen, een meerdaagse trekking door een massieve rotspartij met vele bronnen, watervallen en de Yangzi rivier. De meest populaire wandeling van China loopt door een van de diepste kloven ter wereld. Het regent echter zo hard dat de trail gesloten is.

Het alternatief: ik huur een auto en regel een excursie naar de Tiger Leaping Gorge. Het natuurgeweld is adembenemend en de laaghangende wolken zorgen voor een mysterieuze sfeer. 

De gids besluit extra stops in te lassen in een aantal Naxi dorpen en ik bezoek de Tibetaanse Zhiyun Tempel. In deze tempel zijn verschillende monniken aan het mediteren, wat heel indrukwekkend is om te zien. Na afloop van de meditatie wilt een aantal van hen met ons meerijden naar Lijiang. Prima. Mijn karma is dus weer gered voor een dag.

Lees meer over China.