Luang Nam Tha en Noord-Laos

Ik ben in Laos, een nieuw land, het vierde deze week… Arrghhh, veel te veel, ik weet het, maar hier blijf ik dan ook een tijdje, waarschijnlijk een week of drie à vier. De eerste indruk is in ieder geval zeer positief, zij het ‘dusty and bumpy’, ofwel een hoop stof en hobbels. En zo beland ik vanuit Thailand in Luang Nam Tha.

trekking in laos

Huay Xai

Vanuit Chieng Mai kun je heel makkelijk een visum voor en vervoer naar Laos regelen. Een spoedvisum kost 1800 bath en voor 30 bath heb je er een busje bij, wat om 10 uur ’s ochtends vertrekt zodat je volp tijd hebt om de grens over te steken (per boot), welke om 18.00 uur sluit. Dachten we… De bus kwam pas om 12.00 uur aankakken, dus uiteindelijk was het rennen geblazen in Chieng Khon, het Thaise grensplaatsje, om niet de boot te missen (letterlijk!). Maar goed, we hebben het gehaald!!!

Huay Xiau is superklein, wat huizen, wat hotels/guesthouses en een paar restaurants. En een tempel, die trouwens best mooi is! De meeste reizigers slapen hier een nachtje om de volgende morgen naar Luang Prabang te vertrekken per speedboat of slowboat, maar Ben en (met name) ik hebben het plan opgevat om naar Luang Nam Tha te gaan met de bus. Richting het noorden dus! De weg is echter heel erg slecht en heel erg stoffig. Plaatselijk dichte tot zeer dichte mist, met name wanneer er toevallig net een ander voertuig voor je rijdt… Na zo’n 8 uur, inclusief de nodige plas en rookpauzes komen we aan op de plaats van bestemming.

Tip: draag een (lange) rok, er zijn geen WCs en niet iedereen hoeft tijdens het plassen je blote kont te zien, toch?

kind in noord-laos

Luang Nam Tha

Nog een plaats die behoorlijk klein is en die je binnen een uur kan bekijken: Luang Nam Tha. Weinig te zien en te beleven, op de morning market na. Veel verse producten, regelmatig te koop aangeboden door Hill Tribe mensen, maar niet touristisch zoals veel markten in Thailand. En de mensen met wie je een bus o.i.d. gedeeld hebt, kom je overal weer tegen, wat eigenlijk heel gezellig is. Zeker wanneer je in de avond wordt uitgenodigd voor de housewarming party van een inwoner van het stadje, een feestje met lokale mannen en een stuk of 10 touristen, muziek, limbo-dansen en Lao-wiskey. Best grappig eigenlijk. (En nee, niet eens omdat ik dronken was…)

Trekking Noord-Laos

Vanuit Luang Nam Tha kun je trekkings boeken naar het Nam Tha National Park, nabijgelegen dorpen, watervallen en bergen. Echt iets voor mij, lekker lopen in de natuur, beetje kletsen met mensen en van het uitzicht genieten. Het is prachtig hier, al kun je meestal niet erg ver kijken door de mist, de rook en het stof. Overal staan berghellingen in de brand, overal zijn de tekenen van erosie zichtbaar, dood en dood zonde. Aan het eind van de dag hebben we een waterval beklommen, al is het droge seizoen niet ideaal wanneer je wilt zwemmen. Naja, ik bezoek binnenkort wel een grotere waterval…