Luang Prabang

Help, ik ben alweer vier maanden onderweg! Help, wat vliegt de tijd! Nee, ik heb nog geen heimwee, ik heb nog niet genoeg van het reizen en ik ben nog niet moe van het steeds maar weer op zoek moeten naar een andere kamer(genoot) en het niet weten waar ik over een paar dagen zal slapen… Het reizen in Laos en Luang Prabang bevalt me goed.

Boek hier een georganiseerde rondreis door Laos.

Luang Prabang

Momenteel zit ik alweer een week in Laos, in Luang Prabang om precies te zijn. Een stad die op de world heritage list staat, en niet voor niks, er zijn hier vele prachtige tempels te vinden. Naast zowat iedere tempel zijn bovendien verschillende kloosters, zodat een bezoek aan een tempel meestal vergezeld gaat met een praatje met een aantal van deze monniken. Sommige spreken heel redelijk Engels en geven met alle liefde een rondleiding, terwijl andere monniken niet veel verder komen dan het vragen naar je naam, waar je vandaan komt en hoelang je al in Luang Prabang bent. Ach.

Tempels in Luang Prabang

De meest bijzondere tempels (in mijn ogen althans) zijn toch wel de Xiang Thong en de Wat Ahan. De eerste tempel is een vrij groot complex met behalve ‘de hoofdtempel’ nog verschillende stupa’s en kleine bijgebouwtjes waar offers geplaatst worden. Met name de muren waarin met gekleurde spiegeltjes een mosaiek in is gelegd vind ik bijzonder. Nadeeltje is wel dat deze tempel een stuk drukker en touristischer is dan de andere tempels en dat je daarom ook entree moet betalen, 10.000 kip (US$ 1). De laatst genoemde tempel ligt naast de Wat Visounnarath, ookwel de watermeloen genoemd, welke de oudste tempel van de stad is. Met name de binnenkant van de tempel met allemaal kleurrijke muurschilderingen is erg mooi.

Almen

In de vroege ochtend (half 7) trekken alle monniken de straat op om almen (offers) als ontbijt te ontvangen. Opgesteld in een rij trekt de hele processie langs, een heel mooi gezicht. En gelukkig is vroeg opstaan geen probleem voor mij, haha.

Royal Palace Luang Prabang

Verder hebben we (uiteraard) ook het royal palace museum bezocht. Veel goud en glimmedingetjes en een hoop (kostbare?) geschenken die allerlei landen aan de koning gedoneerd hebben. Inclusief een houten kist uit Nederland, de VOC is blijkbaar zelfs tot hier doorgedrongen…

Hier vind je meer informatie over het museum.

jenny in een waterval

Tat Kua Si

Om de warmte en de drukte (alles is relatief…) van Luang Prabang te ontvluchten, trekken Ben en ik er een middagje op uit naar de Tat Kua Si waterval, net buiten Luang Prabang. Deze waterval bestaat uit 7 trappen en is zelfs in het droge seizoen (nu dus) nog heel indrukwekkend. Bovendien kun je lekker zwemmen in de waterval! Naja, ik moet zeggen dat het me behoorlijk lang gekost heeft om aan het koude water te wennen en er daadwerkelijk helemaal in te gaan…

Trekking in Phateun

Ja, ik weet het, een paar dagen geleden heb ik ook al een trekking gedaan in Luang Nam Tha, maar omdat de omgeving van Luang Prabang erg mooi is met al zijn bergen en bergvolkeren, besluit ik nog een trekking te boeken. Helaas is deze duurder dan de vorige, maar ook een stuk beter…

trekking noord-laos

De tocht begint door de rijstvelden en langs (over/door) verschillende stroompjes. Vanwege de regen (?) is het echter behoorlijk glibberig en op onze gidsen na zakken we dan ook allemaal zo af en toe in de blubber. Daarna voert de tocht de bergen in, langs landbouwgrond en platgebrande hellingen waar binnenkort landbouwgrond van gemaakt moet worden.

Uiteindelijk belanden we dan bij verschillende dorpen van verschillende etnische minderheden, de Hmong en de Kmu om precies te zijn. De dorpen zijn gewelig om te bezoeken, er is zoveel te zien en te beleven, van kleine varkentjes en kuikentjes tot een groep kalkoenen die ons achtervolgt. En dan natuurlijk nog de kleurrijke mensen en hun kinderen… Na een paar uur afdalen bereiken we de weg, waar de pick up ons weer naar Luang Prabang brengt. Absoluut een aanrader!!!

Vanuit Luang Prabang reis ik verder naar Vangvieng.