Nha Trang: tempels en duiken in Vietnam

Backpacken door Vietnam is genieten, maar soms ook een beetje vermoeiend. Ik zit soms lange dagen in de bus. Wanneer ik aankom in de badplaats Nha Trang, besluit ik daar wat langer te blijven. Na tweeënhalve maand geen zee te hebben gezien, ben ik weer aan het strand! Mijn doel: relaxen en duiken in Nha Trang.

Nha Trang is de belangrijkste badplaats van Vietnam. De zee is turquoise en in de verte reizen de bergen omhoog. De stranden zijn o zo wit. Het is een mooi plaatje. De stad zelf heeft iets weg van Kuta op Bali: veel hotels, restaurants, reisbureautjes en kledingwinkeltjes. Hoewel het strand zeker mooier is hier, is Nha Trang minder gezellig dan Kuta (niet dat die stad zo gezellig is, maar de mensen zijn er relaxed en dat maakt het leuk…).

jenny duikt in nha trang

Duiken in Nha Trang

En net als op Bali kan je hier ook duiken, dus heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn Advanced Open Water te halen. Ik wil beter leren duiken in Nha Trang. Een verlaat verjaardagscadeautje voor mezelf 🙂 

De duikschool waar ik voor gekozen heb is Vietnam Explorer. Dit is vooral om prijstechnische redenen: de kwaliteit is goed en de prijs is gunstig. Ik maak drie dagen lang twee duiken per dag. Iedere duik heb ik een nieuwe vaardigheid mogen ontwikkelen. Als keuzemodule heb ik onderwaterfotografie gedaan: leuk!

Wat kun je zien bij het duiken in Nha Trang? Tijdens het duiken in Nha Trang zie ik verschillende soorten koraal, vissen als de clownfish, morays, angel fishes en meer. Zo hier en daar is er een cavern waar je in kan duiken. Dit is een open grot. Er zijn een hoop grote keien, die met name van de kleine eilandjes voor de kust zijn komen rollen. Soms lijkt het onderwaterlandschap een beetje een maanlandschap. 

Omdat de zee in Nha Trang rond het middaguur wilder wordt, ben ik elke dag rond een uur of twee vrij om te gaan en staan waar ik wil. Omdat ik me echter soms iets te goed aanpas aan de lokale cultuur, is een siësta soms heel verleidelijk… Maar vooruit, ik kwam niet alleen om te duiken in Nha Trang, ik wilde ook relaxen.

Bij Rainbow Divers je een duikcursus doen en leuk duiken in Vietnam.

Tempels bij Nha Thrang

Pagodas

Nha Trang heeft echter wel degelijk een paar mooie tempels en pagoda’s. Alleen moet je ze wel zien te vinden… Hoewel ik wel vrouwelijk ben, ben ik prima in staat om een kaart te lezen. Maar ja, wanneer je drie kaarten van Nha Trang naast elkaar legt, is het makkelijker de tien verschillen te vinden dan de tien overeenkomsten. De tempel bij het station heb ik dan ook niet gevonden, ondanks dat dit een van de weinige is die in de Lonely Planet vermeld is.

In plaats daarvan wel een hoop kleine straatjes gezien waar nauwelijks toeristen komen (met van die terrasjes met lage stoeltjes en fruitsapjes voor 5000 VND, ofwel 25 cent), plus een hoop andere tempels. Bij het fotograferen van een van deze wordt ik binnen uitgenodigd. Een aardige Vietnamese non geeft me een bundel wierook en voor ik het weet sta ik voor alle Chinese heiligen te bidden. Het boeddhisme in Vietnam verschilt echter behoorlijk van het boeddhisme in andere landen in ZO-Azie (kleine wiel)… Hier hangen ook foto’s van overledenen in tempels en ook voor hen bidt je.

Cham tempel

Net buiten Nha Trang ligt nog een Cham tempel. Op weg erheen passeer je bovendien een aantal levendige rivieren met vele vrolijk gekleurde vissersboten, grillige rosten en een soort rieten maanden waarin mensen van boot naar boot roeien. Op de achtergrond zijn mooie bergen en soms de zee. De tempel zelf ligt op een berg en dateert uit de 9de eeuw. Behalve de ‘hoofdtempel’ zijn er nog aan weerszijden wat kleine torentjes en zijn er zo aan het eind van de dag vele gelovigen die offers komen brengen. Een geslaagde middag dus!