Tallinn en omgeving

Vanuit Riga leiden er vele wegen naar Nederland. Naja, je kan niet via Belarus of Kalingrad, maar voor de rest kan er een hoop. Ik besluit echter een kleine omweg te maken naar Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Tip: boek een rondreis door Estland.

Uitzicht over Tallin

We beginnen met een bezoekje aan het Radisson SAS hotel. Beetje duur, maar ze hebben een (gratis) lift naar de hoogste etage, van waaraf je een dakterras hebt met uitzicht over de stad. Een leuk overzichtje: de stadsmuren, verschillende kerken, maar ook het nieuwe centrum van de stad met hippe hoogbouw. En een hoop winkelcentra. Natuurlijk zien we ook de haven met zeer regelmatige boten naar o.a. Finland (zullen we? toch maar niet…). Maar ook zien we een hoop flats uit de tweede helft van de vorige eeuw, neergezet door de Russen. Communistische stijl, saai maar effectief. Net Kanalen Eiland in Utrecht.

Openluchtmuseum

Dan worden we naar het openlucht museum gebracht, waar we in sneltreinvaart (per fiets) de verschillende bouwstijlen van het Este plattenland te zien krijgen. Houten huizen zoals ze eeuwen lang zijn gebouwd. Maar naar het schijnt worden er ook nu nog dergelijke huizen bijgebouwd, omdat het hip is een antiek huis te hebben.

De huizen stralen inderdaad sfeer en warmte uit, maar het interieur is superdonker vanwege de kleine raampjes. Nu is het hier in de zomer de halve nacht licht, das misschien is het wel fijn, maar in de winter???

Ik vond het altijd vreselijk om ’s ochtends in het donker naar mijn werk te fietsen en ’s avonds in het donker weer terug. En dan zijn de ramen in het Kruyt niet eens zo heel klein…

centrum van tallin

Het oude centrum van Tallinn

Het oude centrum van Tallinn is echter klein genoeg om te voet te verkennen. Smalle straten met kinderkopjes (ter grootte van het hoofd van een volwassenen), kleurrijke huisjes en een prominente middeleeuwse stadsmuurWachttorens en kerken. Kleine nissen waarin winkeltjes zijn gevestigd waarin handwerk wordt verkocht. Houtsnijwerk, glas maar vooral een hoop gebreide kleding. Best leuk, maar vaak van kriebelwol met te korte mouwen. Voor mij althans. Nee, een kaart heb je hier niet nodig, gewoon lekker ronddwalen is veel leuker. Zeker wanneer je ‘kaart-moe’ bent als ik.

Centrale plein van de stad is de Raekoja Plats met het raadhuis en vele terrasjes. In het raadhuis is een opmerkelijk museum gevestigd: in duidelijke tekst wordt weergegeven hoe je zandsteen kan bewerken (compleet met chemische reacties) en wat voor een soort bouwerken je mee kan maken. De bovenste etage zijn de raadzalen, geen idee of hier nog vergaderingen en huwelijke plaatsvinden. Zou me niks verbazen! En dan kun je nog omhoog en een kijkje nemen in de nok van het dak. Grappig om de bouwstijl te zien, maar verder niet zo heel bijzonder.

strand in estland

Strand in Estland

En zo aan het eind van mijn reis wil ik toch nog even een dagje strand meepikken. Op een paar dagen in Indonesie en Vietnam na, heb ik geen strand gezien. De keus valt op Vaana-Joesuu, slechts een uurtje met de bus van Tallinn. En nadat ik lekker ben uitgewaaid, ben ik helemaal klaar voor de 9 uur durende busreis naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Tips voor een familiereis door Europa.