Tempels in Ayuthaya

Vanuit Bangkok heb ik de trein naar Ayuthaya genomen, een van de oude hoofdsteden van Thailand.

Fietsen in Ayuthaya

Ik slaap bij het station, waar je voor 30 bath (60 cent) een fiets kan huren en waar de eigenaar de hele tijd spelletjes wilt spelen met zijn gasten (kaarten, dat spel waar je blokjes uit een toren moet halen totdat hij onvalt, enz) wat eigenlijk heel leuk is. Ookal noemt-ie me loser omdat ik gisteren veel te veel verloren heb met kaarten.

Tempels of niet, fietsen in Ayuthaya (Thailand) is niet te vergelijken met fietsen in Bagan (Myanmar). De wegen zijn een beter, er is meer verkeer en de mensen rijden aan de linker kant van de weg!!!

Bezoek Ayuthaya tijdens je rondreis door Thailand.

tempels in ayuthaya thailand

De mooiste tempels van Ayuthaya

Ook voor deze stad een tempel top 5:

1- Wat Yai Chaiyamongkhon

Een beetje buiten de stad, maar prima te bereiken per fiets. Onderweg kom je passeer je allemaal stalletjes die allerlei vissen in plastic zakjes verkopen, al heb ik gen idee of die beesten er hangen om uiteindelijk op te eten of in een vijver/aquarium te belanden. Wie het weet mag het zeggen!

De tempel zelf is een groot complex, er zijn verschillende chedi’s, in de grootste huizen allemaal vleermuizen. Bovendien zijn er imposante en fotogenieke rijen met Buddha-beelden te vinden, allemaal in mooie gele ‘jasjes’. In tegenstelling tot mijn vorige bezoek, was de chedi zelf ditmaal in een oranje (i.p.v. gele) doek gewikkeld. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een reclining Buddha.

2- Wat Chai Watthanaran

Helemaal aan de andere kant van de stad, een aardig stukkie fietsen vanaf bovengenoemde tempel, is deze oude Khmer-tempel te vinden. De bouwplannen van de tempels hebben wel wat van elkaar weg, ook hier zijn Buddha’s in rijen om de toren opgesteld, maar de stijlen zijn niet te vergelijken.

Wanneer je met een bootje over de rivier vaart (aanrader!), heb je een prachtig uitzicht op dit complex.

3- Wat Ratchaburana

Een mooie Khmertoren met goed bewaarde afbeeldingen, o.a. van vogels (of zijn het garuda’s?). Bovendien kun je afdalen tot in de kern van de toren, waar allerlei muntjes tentoongesteld worden.

4- Wat Mahathat

Een verzameling chedi’s en scheve torens, maar ook het hoofd van een zandstenen Buddha dat helemaal is omgroeid door een waringenboom. Heel appart om te zien!

5- Wat Phanachoeng

De tempel zelf vind ik minder dan de rest, maar de ceremonies die gelovigen elke dag opvoeren zijn heel imposant om te zien. Eerlijksheidhalve moet ik wel bekennen dat ik niet alles begrijp: waarom offer je bijvoorbeeld loten (kansspel)? Symboliseert dit geluk of rijkdom? (Mag rijkdom wel?) Voor een paar bath kun je oranje linten/doeken kopen, die dan p een immense gouden Buddha worden gehesen, om vervolgens als een schort over de mensen menigte gedrappeerd te worden.

Dit alles wordt vergezeld van een oorverdovend lawaai.

Thailand is een fijne bestemming voor een familiereis!