Terug in Singapore

Na even snel rekenen moet ik toch echt bekennen dat ik inmiddels zelfs vaker in Singapore ben geweest dan in Bangkok… Alleen krijg ik het voor elkaar steeds met andere mensen in Singapore te zijn, ditmaal met mijn moeder. Haar eerste trip in Azie, ze is nerveus, maar is goed aangekomen. Alles is anders en nieuw voor haar, terwijl Singspore toch heel westers is.

Chinees Nieuwjaar in Singapore

Het is feest in Singapore, Chinees Nieuwjaar, het jaar van de hond. Dat moet gevierd worden. Op Orchoard Road, een van de bekenste winkelstraten, is een grote Street Parade. Er is veel licht en geluid, iedereen is verkleed, net carnaval met lekker weer.

Ons hotel ligt midden in China Town, dicht bij de MRT (handig!), maar ook dicht bij de Hinduistische Maravarti Tempel, waar natuurlijk allemaal ceremonies met dans en muziek (en een hoop offers) werden gehouden ter ere van het Lunar New Year. 

China Town blijft een gezellige wijk, het verschil tussen de kleine winkeltjes hier en de luxe malls in het Central Business District en Orchoard Road blijft me verbazen. (Zowel de stijl als het assortiment als de prijsverschillen.) De koloniale huizen hebben mooi beschilderde luiken en overal hangen van de papieren lampionnen. Dat moderne dingen en tradities zo goed hand en hand kunnen gaan….

singapore

Jurong Birdpark

’s Middags naar het Jurong Birdpark geweest, een park met, zoals de naam al doet vermoeden, vogels. Van dwergparkietjes (of iets wat er op lijkt) tot havikken, het is er allemaal te zien. Soms kun je een soort van voliere in om de volgels te bekijken, vaak moet je echter door tralies gluren, al lopen sommige beesten ook los (op een muurtje na dan…), zoals de struisvogels. Hoewel ik het Birdpark gaande weg steeds meer ging waarderen, moet ik bekennen dat het me toch een beetje tegenviel, waarschijnlijk omdat mijn verwachtingen na een bezoek aan de Singapore Zoo de vorige keer veel te hoog waren…

Hoogbouw in Singapore

Tja, natuurlijk wil ik mijn moeder ook wolkenkrabbers laten zien, dus nemen we de MRT naar City Hall, midden in het Central Business District (CBD). Behalve wolkenkrabbers liggen in deze burt natuurlijk ook een aantal coloniale gebouwen als het Raffles Hotel, Andrews Cathedraw, the Supreme Court en het Victoria Theatre. Net wanneer we in Merlion Park aankomen, bij het beroemde witte beeldje (half vis/half leeuw) wat het symbool van het moderne Singapore is, valt de schemer in. 

Ik kan het iedereen aanraden om hier een keer naar de zonsondergang te kijken, het hele beeldje en de wolkenkrabbers (en natuurlijk het Escapia Theatre ofwel the Big Durian) zien er een stuk beter uit bij de avondschemer!Mooie foto’s dus

Vanwege het Lunar New Year is het feest rondom Boat Quay, overal is muziek en zijn stalltjes met lekker eten en drinken en als klap op de vuurpijl (flauwe woordspeling) is er vuurwerk. Helaas een kort spectakel, maar wel errug mooi!

Het fort

De laatste morgen in Singapore bezoeken we het fort, midden in de stad op een heuvel met een mooi uitzicht (lekker strategisch). Het park is mooi aangelegd en lekker rustig, maar van het fort zelf is niet zo heel veel meer over, op wat stukje muur na (begroeid met klim op) en een oude poort. OK, er zijn wat weggetjes die er in de 14de eeuw ook al hebben gelegen, maar die zijn zo goed gerestaureerd (gesanneerd?) dat er niks authentieks aan is.

De Battle Box is trouwens wel een echte aanrader, deze bunker was een belangrijk communicatiecentrum in WWII. De bunker is echt imposant, en hoewel onze gids behoorlijk racistisch is, weet hij wel een hoop te vertellen… Met name het feit dat hij alles heeft meegemaakt (hij was 7 ten tijde van de capitulatie van Singapore op 15-20-1942) kan hij niet vaak genoeg benadrukken.

Wassen poppen die ook nog eens bewegen vertellen, samen met geluids- en videofragmenten, de rest van het verhaal. 

Vanaf de heuvel is het een kleine wandeling naar Clark Quay en Boat Quay, met hun hippe cafe’s en restaurants. Heel appart hoe ze die oude voorraadhuizen in een modern en vooral ook kleurrijk jasje hebben weten te steken!

Singapore River Cruise

Ook heb ik (eindelijk!!!) een River Cruise genomen (S$ 15, 45 min). Waarom heb ik dit niey eerder gedaan? Vanaf het water is het uitzicht over de Singapore River nog mooier dan vanaf de kust, met name de talrijke bruggen vallen op deze manier beter op. Wat een verschil trouwens tussen oude bruggetjes van degelijk wit staal en kleurrijke moderne bruggen. Ja, Singapore is een stad (land) met tegenstelling, steeds ontdek ik wel weer wat nieuws, dus ik ga vast wel weer een keer terug.

Boek hier een rondreis door Singapore of een familiereis door Azie.

Vanuit Singapore neem ik de boot naar Batam. Daarvandaan reizen mijn moeder en ik verder door Indonesië.