Vientiane

Ben en ik ziten nu in Vientiane, de hoofdstad van Laos. De laatste avond alweer, morgen nemen we een bus naar het zuiden… Eerst naar Savanakhet en daar vandaan naar Pakse. Het is bijna Lao-nieuwjaar, ik ben benieuwd wat dat voor een invloed op onze reisplannen gaat hebben!

Tempels in Vientiane

Vientiane is eigenlijk niet zo’n geweldige stad. Er is een aantal tempels, maar de meeste zijn heel recentelijk gebouwd en lijken allemaal wel een beetje (veel) op elkaar. Dan zijn er nog vele huizen en straten in koloniale stijl, maar ook daar heeft Laos er meer van. Bovendien is het bloedje-heet, wat ons met name tijdens het warmste moment van de dag enigszins lui/passief maakt… In een stalletje met een colaatje of aan het zwembad liggen is eigenlijk nog het beste tijdsverdrijf op zo’n moment.

Arc de Thriomph in laos

Toch is het niet zo erg dat we ons vervelen, haha. Vientiane heeft zo zijn eigen ‘Arc de Thriomph’ (Victory Monument, Patouxay), een boog ten midden van een fraai park. Niet een exacte kopie van het ding in Parijs, overigens, deze is fraai versierd met allemaal reliefs met Buddha’s. Een stukje meer naar het noorden hebben we bovendien de That Luang bezocht, ’s lands trots, al is het me niet helemaal duidelijk waarom. Ja, het is een tempel, best een grote, maar persoonlijk vind ik hem niet zo mooi of bijzonder. Hij is wel erg geel!

Meditatie

Om bij te komen van al deze impressies heb ik bovendien een Buddhistische) meditatie workshop bijgewoond. Klinkt wellicht nogal zweverig, is het misschien ook wel een beetje, maar ik merk wel dat het voor mij een heel nuttig hulpmiddel is (en zal zijn!) om me te concentreren en mijn gedachtes te ordenen. Het feit dat ik ‘lekker op vakantie ben’, wil niet zeggen dat ik nooit aan wat voor stress impulsen dan ook wordt blootgesteld. En dan heb ik het niet alleen over het inpakken van mijn tas en het steeds weer opnieuw moeten zoeken naar een andere kamer(-genoot).

Buddha Park

Net buiten Vientiane ligt trouwens een groot (ahum) Buddha park, waar allemaal betonnen beelden van Buddhistische en Hinduistische goden bijeen gezet zijn. Lang niet alle beelden zijn even mooi, overdaad schaad, maar het geheel is wel grappig. Bovendien hebben alle novices/monniken vrij omdat het bijna neiuwjaar is, dus lopen er verschillende rond die met ons hun Engels willen oefenen. Leuke en leerzame gesprekken, welke wellicht nog wel het hoogtepunt van het park zijn….